Dieselgategateschandaal

Het dieselgategateschandaal

 

Op vrijdag 11 februari 2016 sprak Hanne Decoutere tijdens het tv-nieuws over het ‘dieselgateschandaal’.

Het is me wat met dat ‘gate’.

Het begon in de vroege jaren zeventig van de vorige eeuw met het Watergateschandaal, genoemd naar het Watergate Complex in Washington, D.C. Het leidde tot president Nixons zwanenzang.

Er zijn echter wel meer schandalen op onze aardbol en toen gebeurde er iets taalkundig zeer interessants.

Op 1 februari 2004 was de borst van Janet Jackson (per abuis?) ongeveer een halve seconde te zien op televisie tijdens de pauze van de Super Bowl. De kranten spraken van nipplegate.

En er zijn er wel meer van die gates. Om er nog twee te noemen: monicagate en nannygate. En nu is er dus dieselgate.

‘Gate’, dat oorspronkelijk een deel was van een samenstelling ‘Watergate’, met de betekenis ‘poort’, heeft zich ontwikkeld tot een achtervoegsel met de inherente ‘betekenis’ schandaal.

Monicagate betekent dus het schandaal waarbij Monica Lewinsky en Bill Clinton betrokken waren. Nipplegate het schandaal waarbij de ene nipple van Janet Jackson betrokken was. Als je dus nipplegateschandaal zegt, zeg je eigenlijk nippleschandaalschandaal, en dat is pure redundantie.

Dieselgate is het schandaal waarbij de dieselauto’s van Volkswagen betrokken zijn. Het is het dieselschandaal of gewoon dieselgate. Niet het dieselgateschandaal dus.

Het blijft nu wachten op de volgende stap: het dieselgategateschandaal. Hanne, go for it! Het zou schandalig zijn, als je een dergelijke opportuniteit liet liggen: een hannegate.